



BALTIC SEA CITY ACCELERATOR CLUB

The Impact of Inland Municipalities on the Baltic Sea

16 – 18 APRIL 2024



KATRINEHOLM, SWEDEN

bscac@raceforthebaltic.com

Event Agenda: Day 1

Tuesday, April 16

Location: Best Western Hotel Statt, Storgatan 20, Katrineholm

13:00 15 min

Welcome to Katrineholm

Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality Maja Larsson, Climate Strategist and Project Coordinatior BSCAC, Katrineholm Municipality Johan Söderberg, Chairman of the Municipal Executive Board in Katrineholm

PART 1

The Road to Clean Water From the EU to the Northern Baltic Sea – Exploration of the Water Framework Directive and the Water Action Programme

13:15 25 min

The EU Water Framework Directive and the Water Action Programme

David Liderfeldt, Water Coordinator, Swedish Water Authorities

13:35 15 min

The Katrineholm Water Catchment Area

Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality

13:50
40 min

WORKSHOP

The workshop aims to enhance knowledge about the implementation of EU water policies, from the overarching level to the local level. Participants will have the opportunity to exchange their own experiences, challenges, and successes in water management. We will explore best practices and learn from each other's strategies to enhance the effectiveness and success of our collective efforts.

14:30 20 min

COFFE BRAKE

PART 2

PFAS and the Baltic Sea – An Environmental Crisis That Requires Knowledge and Mobilization

14:50

PFAS in Katrineholm

^{25 min} Jenny Herbertsson

Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality Christoffer Lundgren Björnqvist, Environmental Inspector, Katrineholm Municipality

15:15 25 min

PFAS in the Baltic Sea

Mats Grahn, Professor in Evolutionary Biology, Södertörn University

15:40 10 min

SHORT BRAKE

15:50

Baltic Sea PFAS Network

20 min

Mayumi Narongin-Fujikawa, SWIC Coordinator, Water and Environmental Technical Specialist, and PFAS Network Manager, IVL Svenska Miljöinstitutet

16:10

Central Baltic Interreg PFAS

15 min

Asta Gulijeva, Project Manager LIFE IP Rich Waters, County Administrative Board of Stockholm

16:25 20 min

Question Time and Conclusion

16:45

FREE TIME

75 min

18:00 **DINNER**

Fotografens Café & Bistro, Katrineholm

Event Agenda: Day 2

Wednesday, April 17

Location: County Administrative Board of Södermanland, Nyköping

07:45

Transportation to Nyköping and the County Administrative Board of Södermanland

09:15 15 min **Welcome to Södermanland County**

Beatrice Ask, Governor of Södermanland

David Hansevi, Head of Environment Department, County Administrative Board of Södermanland

PART 3

Collaboration for the Future of the Baltic Sea – County Administrative Board, Municipality and Water Conservation Association in a Joint Front Against Eutrophication

09:30

25 min

The Action Program for Environmental Objectives of Södermanland

Hanna Grimstedt, Coordinator for the Environmental Objectives, County Administrative Board of Södermanland Anneli Carlén, Director, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund

09:55

25 min

EU LIFE Projects in Södermanland

Mia Sklenar, Project Manager LIFE IP Rich Waters, and Coastal Water Management Officer, County Administrative Board of Södermanland

Helena Larsdotter, LONA Coordinator and Administrator, County Administrative Board of Södermanland

10:20 20 min **COFFE BRAKE**

10:40 15 min **Water Management Against Eutrophication**

Fanny Rybak, Water Management Administrator, County Administrative Board of Södermanland

10:55

35 min

The Holistic Approach to Combating Eutrophication

Anneli Carlén, Director, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund Gordon Lindau, Wetland Advisor, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund

11:30 20 min The Baltic Reed Project

Anil Ramel Singh, Business Manager, Race For The Baltic

PART 4

Practical Actions - Field Trips Illustrate Effective Measures Against Eutrophication

13:35 95 min Kiladalen: Measures Against Eutrophication

Anneli Carlén, Director, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund

Gordon Lindau, Wetland Advisor, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund

16:00

60 min

Stensjön: Reduction Fishing Project

Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality

17:20 90 min

FREE TIME

19:00

DINNER

Dufweholms Herrgård, Katrineholm

Event Agenda: Day 3

Thursday, April 18

Location: Best Western Hotel Statt, Storgatan 20, Katrineholm

08:30 10 min

Introduction to the Last Day

Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality Maja Larsson, Climate Strategist and Project Coordinatior BSCAC, Katrineholm Municipality

PART 5

Horse Projects – Combating Nutrient Leakage and Eutrophication

08:40

20 min

Katrineholm Municipality Horse Project

Therese Karlsson, Environmental Inspector, Katrineholm Municipality

09:00

20 min

Race For The Baltic Horse Project

Peter Wiwen-Nilsson, CEO, Race For The Baltic

09:20
10 min

Question Time

09:30 25 min **COFFE BRAKE**

PART 6

Quantifying Success – Measurable Results Against Eutrophication

09:55

30 min

Templates for Eutrophication

Hanna Gustavsson, Researcher, Swedish Agency for Marine and Water Management

10:25
35 min

WORKSHOP

This workshop aims to enhance understanding and apply methods for measuring the effectiveness of actions against eutrophication using templates. During the workshop we will further develop the "homework" to make it more usefull and comparable for the members of the network.

11:00 10 min

SHORT BRAKE

11:10 20 min **WORKSHOP** (continued)

11:30

Event Summary and Evaluation

30 min

LUNCH

12:00 60 min

Best Western Hotell Statt, Katrineholm

13:15 150 min

Voluntary Field Trip to Lake Öljaren

Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality