Kommunala feriejobb (sommarjobb) för ungdomar

Under sommaren erbjuder Katrineholms och Vingåkers kommuner kommunala feriejobb för ungdomar. Feriejobben administreras av Viadidakt.

Ansök

Ansökan för 2024 öppnar 12 februari. Du kan söka fram till 10 mars.

Ansökningsformulären är endast öppna under ansökningsperioden och kommer att visas på den här webbsidan. Vi tar inte emot ansökningar via mejl och vi kan inte hantera sena ansökningar.

Två unga personer i grönskande stadsmiljö. De bär gröna tröjor med texten Lyckliga gatorna.
Maggie och Milka hade feriejobb på Lyckliga gatorna sommaren 2022.

Om feriejobb

Vem får söka?

Under sommaren 2024 är det du som är född 2007 som erbjuds feriejobb. Du ska vara folkbokförd (skriven på adress) i Katrineholms eller Vingåkers kommun. Om du är nyanländ från ett annat land ska du ha uppehållstillstånd och fått de sista siffrorna i ditt personnummer för att få söka.

Arbetstid

Den totala arbetstiden är 90 timmar inom en period på tre veckor.

 • Period 1 vecka 24-26
 • Period 2 vecka 27-29
 • Period 3 vecka 30-32

Exempel på arbetsområden

Katrineholm & Vingåker:

 • Barnomsorg
 • IT/Komtek
 • Kök
 • Utomhusarbete
 • Trygghetsambassadör
 • Äldreomsorg

I Katrineholm finns även:

 • Djulö 4H
 • Ledare på Summer camp
 • Lyckliga Gatorna
 • Platsens författare (läs mer längre ned på denna sida)

Det finns ingen garanti för ditt önskemål om plats då kommunernas feriearbeten baseras på befintliga platser. Det finns inte heller någon garanti för att alla som söker erbjuds ett feriearbete. Lottning sker om det blir fler sökande än platser.

Lön

Årets lönenivå är inte satt än, men förra året var lönen 80 kronor per timme, plus semesterersättning.

Kom ihåg att tacka ja eller nej

Du som blir erbjuden jobb måste tacka ja till din plats innan sista svarsdag. Datumet står i din bekräftelse som vi skickar till den mejladress du anger vid ansökan. Vi skickar även ut ett sms så att du vet när det är dags att logga in på Mina sidor. Om du inte svarar eller om du tackar nej till den plats du erbjuds, kommer du inte att erbjudas en ny plats.

För dig som fått ett feriejobb

Läs informationen som du får via sms, mejl och Mina sidor. Du kommer även att få information hemskickad via post, så kontrollera att dina adressuppgifter stämmer. Om du blir sjuk ska du sjukanmäla dig direkt till din arbetsplats där du jobbar.

Jobba som författare i sommar?

Vill du jobba som författare i tre veckor i sommar och är folkbokförd i Katrineholms kommun? Då är du som är född 2007 varmt välkommen att ansöka till Platsens författare på Katrineholms bibliotek.

Du kommer att få handledning i ditt arbete av en professionell författare. Under sommaren får du arbeta med ett skrivprojekt med utgångspunkt från en känd lokal författare. Du kommer också att få träffa de ungdomar som medverkar i projektet från övriga kommuner.

Var är sommarjobbet?

På Katrineholms bibliotek.

När är sommarjobbet?

10 juni till 30 juni 2024. Totalt 90 timmar.

När är ansökningstiden?

Ansökan är öppen 12 februari - 10 mars 2024.

Hur ansöker jag?

Du ansöker via feriejobbsportalen, men vi vill också att du ansöker direkt till Katrineholms bibliotek, med texter som du har skrivit.

Skriv två texter:

 • En text i valfri genre.
 • En text om varför du vill jobba som författare i sommar.

Båda texterna kan vara ungefär en A4-sida långa, eller kortare.

Skicka dina texter i Word- eller PDF-format till biblioteket@katrineholm.se. Du kan också lämna din ansökan på papper i informationsdisken på biblioteket. Glöm inte att bifoga namn och kontaktuppgifter.

Observera att det är mycket viktigt att du gör ansökningar både till Feriejobbportalen och till biblioteket för att kunna bli utvald.

Vi kommer att vilja träffa några av de sökande. Två väljs sedan ut till sommarjobbet. Anställningen har i övrigt samma villkor som kommunens andra ferieplatser.

Om Platsens författare

Platsens författare är en regional satsning från Litteraturutveckling Sörmland. Projektet vill utveckla och stötta unga personers skrivande. Förutom Katrineholms kommun deltar flera andra sörmländska kommuner.

Kontakt