/

Publicerad:

Katrineholm leder stort Östersjöprojekt

Katrineholms kommun har blivit utsedd av Race For The Baltic som operativ partner för Baltic Sea City Accelerator Club. Klubben utgör en plattform som rustar kommuner runt Östersjön med kunskap och verktyg för att främja projekt som förbättrar den lokala vattenkvaliteten och minskar övergödningen av Östersjön.

På bilden ses Maja Larsson klimatstrateg, Jenny Herbertsson miljöstrateg/vattensamordnare och  Peter Wiwen-Nilsson, VD för Race For The Baltic.

På bilden ses Maja Larsson klimatstrateg, Jenny Herbertsson miljöstrateg/vattensamordnare och Peter Wiwen-Nilsson, VD för Race For The Baltic. Bild: Race For The Baltic

Under två år, med start oktober 2023, kommer Katrineholms kommun ta över projektledningsansvaret och expandera sitt engagemang i Baltic Sea City Accelerator Club Länk till annan webbplats..

Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, betonar vikten av detta uppdrag.

- Det är med stor glädje vi tar på oss att projektleda Baltic Sea City Accelerator Club. Att få en ledande roll i att förbättra miljön i Östersjön är både ärofyllt och en stor möjlighet för oss. Genom uppdraget kommer vi inte bara att utveckla vår egen kommun, utan även bidra till en mer hållbar framtid för hela Östersjöregionen. Vi ser detta som en chans att lära av och samarbeta med andra kommuner och organisationer runt omkring Östersjön, och tillsammans sträva mot gemensamma mål.

Peter Wiwén-Nilsson, VD för Race For The Baltic, understryker Katrineholms lämplighet som partner.

- Katrineholm är en utmärkt partner för att främja Baltic Sea City Accelerator Clubs uppdrag. Inte bara för att Katrineholm är bekanta med verksamheten, eftersom de varit medlemmar i klubben sedan dess grundande 2018, men även genom deras föredömliga arbete med flera vattenrelaterade projekt som har uppmärksammats både nationellt och internationellt, samt deras engagemang i LIFE IP Rich Waters, är de också väl insatta i att delta i projekt som bygger på partnerskap mellan nationella myndigheter, kommuner, företag, forskare och oberoende stiftelser.

Jenny Herbertsson, Miljöstrateg och Vattensamordnare i Katrineholm Kommun, berättar om samarbetet.

- Vi är hedrade över att Race For The Baltic har gett Katrineholms kommun förtroendet att ta på sig denna roll och ser fram emot att samarbeta med dem och bygga vidare på Baltic Sea City Accelerator Clubs framgång. Det är ett verkligt unikt internationellt nätverk fokuserat på övergödning, och vi ser fram emot uppdraget där vi kan utbyta kunskap bland våra klubbmedlemmar, få tillgång till ledande forskning och lösningar, samt få vägledning om finansieringslösningar."

Race For The Baltic kommer fortsätta att finansiera klubbens aktiviteter och bidra till den strategiska riktningen för programmet; dock kommer ansvaret för planering och samordning av klubben att tas över av Katrineholm Kommun.

Race For The Baltic är en oberoende ideell organisation som accelererar åtgärdsarbetet för att säkerställa ett friskt Östersjön för kommande generationer år 2030. Baltic Sea City Accelerator Club har sitt ursprung i ett program som lanserades av Race For The Baltic 2013. Klubben är anpassad för kommuners aktuella behov och erbjuder medlemmarna kunskap och verktyg för att främja projekt som förbättrar den lokala vattenkvaliteten och minskar övergödningen av Östersjön. För mer information se: City Accelerator - Baltic Sea network for municipalities Länk till annan webbplats. (raceforthebaltic.com)

Sverige

Katrineholm (projektledare), Karlshamn, Simrishamn, Kalmar, Västervik, Vaxholm, Värmdö och Blekinge Archipelag

Övriga länder

Turku (Finland), Kirkkonummi (Finland), Helsinki (Finland), Paide (Estland), Viimsi (Estland), Panevézys (Litauen), Neringa (Litauen), Klaipéda (Litauen), Sopot (Polen)

Kontakt:
Johan Söderberg (S) Kommunstyrelsens ordförande
Mejl: johan.soderberg@katrineholm.se
Telefon: 072-235 19 61

Jenny Hebertsson Miljöstrateg/vattensamordnare
Mejl: jenny.herbertsson@katrineholm.se
Telefon: 0150- 576 65, 0150-570 00 (växel)

Helene Isander Kommunikationsdirektör
Race For The Baltic
Telefon: 076-854 55 18
Mail: helene@raceforthebaltic.com