/

Mat & matsedel

För dig som äter i någon av våra restauranger vid kommunens äldre- och serviceboenden eller får mat levererad hem till dig får mat lagad med omsorg om både människor och miljö. Här hittar du bland annat menyer för måltider inom omsorgen och särskilda boenden.

Du som bor i eget hem kan få matlådor direkt hem till dig. Det innebär att vakumförpackad kyld mat levereras hem till dig en gång i veckan.


Vid beställningen väljer du dina maträtter från vår matsedel och hur många matlådor du vill ha hem av den rätten.
Vi erbjuder tio olika rätter. Matsedel och ingrediensförteckning för de olika rätterna får du med matväskan en gång i veckan.

Maten du väljer kommer sedan hem till dig tre veckor efter beställning.

Om du inte har möjlighet att välja själv så väljer vi åt dig.

Vad innehåller matlådan?

Maten är lagad från grunden med säsongsbaserade och till viss del ekologiska och närproducerade livsmedel. Mycket av maten anpassas efter säsong, därför kan
rätterna se lite olika ut.

Vem kan få matlåda?

Behovet prövas alltid enligt socialtjänstlagen.

Du som är över 70 år kan få matlåda utan utredning och hembesök, men du måste ansöka om att få matlåda.

Hur gör jag för att få matlåda?

För att ansöka om matlåda kontaktar du din biståndshandläggare eller Vård och omsorg Direkt.
Telefon: 0150-48 80 30.

Du kan även ansöka om matlåda i vår e-tjänst eller blankett Länk till annan webbplats..

Vad kostar det?

Du betalar ett fast pris för maten. Läs mer under Avgifter/Måltider.

Frågor om matlådan

Har du frågor kan du kontakta administrativ assistent för matlådan.
Telefon: 0150-575 98. Telefontid vardagar klockan 9.30-11.30.
Mejl: matladan.vof@katrineholm.se

Kontakt övriga tider vid generella övergripande frågor:
Vård- och omsorg Direkt. Telefon: 0150-48 80 30


[Syntolkning av video: Maten i matlådan lagas av våra kockar på Igelkottens restaurang i Katrineholm. I videon finns flera klipp från när maten lagas i köket och intervju med två av våra kockar, Moa och Rickard. Informationen kommer även i text i videon. Vi berättar i filmen att det är samma mat i matlådan som serveras till gästerna i restaurangen. Exempel på rätter är ärtsoppa, kålpudding, färsbiffar och stekt fisk. Vi använder svenska råvaror i tillagningen och många av dem är ekologiska och närproducerade. Maten levereras i en vit plastlåda som sorteras som plast och du som har matlåda har alltid 10 rätter att välja på vid beställning. I slutet av videon syns Katrineholms kommuns logotype.]

Vårt fokus är vällagade och näringsriktiga måltider som äts i en trevlig miljö. Vi producerar, serverar och levererar mat med omsorg om både människor och miljön.

Klimatsmart ekomat

Maten ska vara klimatsmart (långsiktigt hållbar för miljön) och producerad med högt ställda krav på etik. Vi lagar nästan all mat från grunden, använder råvaror som är aktuella för årstiden, närproducerade och arbetar aktivt för att minska matsvinnet. Några råvaror vi använder är MSC-märkt fisk, ekologiska bananer och ekologiskt kaffe, närproducerat viltkött, lokalt naturbeteskött och rapsolja.

Måltidspolitiskt program 2024-2027

Mat är livsnödvändigt och ofta en viktig del av vår vardag. Våra matvanor kan säga
mycket om vår identitet och kultur. När vi umgås samt firar högtider spelar maten ofta
en central roll. Mat är för många ett av livets glädjeämnen. Maten och måltiden ska skapa
förutsättningar för att vi ska hålla oss friska och ha en så god livskvalitet som möjligt,
samtidigt som vi värnar om våra resurser.

Det måltidspolitiska programmet är ett övergripande styrdokument med syfte att vara vägledande i beslut och styrning för att skapa ett gemensamt arbetssätt kring mat och måltider. Programmets mål baseras på kommunplanen och det visar en tydlig riktning för alla som på något sätt kommer i kontakt med offentliga måltider i Katrineholms kommun.

Ta del av en populärversion av vårt måltidspolitiska program: Hållbara måltider ger matglädje genom livet via den här länken. Pdf, 21.3 MB.

Behöver du kunna ta del av programmet med ett uppläsningsverktyg? Då finns programmet publicerat på vår sida för styrande dokument. Surfa då in via den här länken så kan du ta del av originaldokumentet här på vår hemsida. Länk till annan webbplats.