/

Cykla i Katrineholms kommun

För en bättre hälsa och trevligare stad och landsbygd är målet att många fler ska gå och cykla. Här kan du läsa mer om gång- och cykelplaneringen i kommunen, det nystartade projektet Testcyklist, hur du bokar plats i vårt populära cykelgarage, vilka gång- och cykelregler som gäller, var du hittar närmaste cykelpump och mycket mer.

Lådcykel


Testcyklist - vad är det?

Katrineholms kommun driver ett projekt för att öka cyklandet i länet tillsammans med Energikontoret i Mälardalen, Eskilstuna kommun, Nyköpings kommun, Region Södermanland och Länsstyrelsen i Södermanland.

Testcyklist är en av de kampanjer som vi genomför i projektet och där invånare i Södermanlands kommuner får låna en elassisterande lådcykel under två till tre månader. Tanken är att cykeln under testperioden ska användas i vardagen för att exempelvis ta sig till jobbet, skjutsa barnen till skolan och handla matvaror. Den kan även användas för att frakta jobbmaterial, verktyg och väskor för diverse fritidsaktiviteter. I utbyte kommer deltagarna att blogga om upplevelsen och sprida sina erfarenheter i olika kanaler.

Följ Katrineholms testcyklister!

I Katrineholm ger vi två personer möjlighet att testa en elassisterad lådcykel under två månader. Som testcyklist låter du bilen stå och använder istället lådcykeln minst tre dagar i veckan samtidigt som du bloggar om dina erfarenheter.

Kampanjen kommer att genomföras i två omgångar under 2019: maj till juli och augusti till oktober samt i två omgångar under 2020.

Just nu kan vi följa Anna-Lena och hennes hund Konrad och deras resa med lådcykeln via bloggen Konradcyklarlänk till annan webbplats.

Tidigare i somras fick vi följa Hanna Loffart med familj via bloggen loffartcyklarlänk till annan webbplats.

För att inspirera elever, föräldrar och pedagoger till ökad gång och cykling till skolan arrangerar Trafikkalender under hösten 2019 en nationell tävling som vänder sig till alla F-6 skolor! Under två valfria veckor i september-oktober ska klasser/skolor samla så många poäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till skolan.

I år går Katrineholms kommun in som lokal sponsor, med egna lokala priser! De klasser som tävlar i Katrineholms kommun kan alltså dels vinna de nationella priserna för bästa skola och bästa klass dels även pris för kommunens bästa klasser!

Syftet med tävlingen är att främja hälsan, bidra till en bättre miljö samt att förbättra trafiksituationen kring skolan.

Kommunens pris: Alla deltagande klasser i Katrineholm kommer att bjudas in till en egen prisutdelning anordnad av kommunen.

Passa på att jobba med hälsa och trafik i skolan! Organisera en temadag eller vecka där eleverna på olika sätt arbetar med frågor kring hälsa, rörelse, motion, trafik och miljövänligare resande. Gör gärna något mer av utmaningen, prova vandrande skolbuss! Vandrande skolbuss är ett organiserat samgående, där flera familjer turas om att följa sina egna och andras barn till och/eller från skolan, i stället för att skjutsa dem med bil.

Anmälan: mer information om tävlingen och material till skolor finns på: https://trafikkalendern.se/ga-cykla/länk till annan webbplats

Anmälan är öppen 6 maj till och med 21 oktober.

Andra bra länkar till hälsa för barn och ungdom

En god hälsa för barn och ungdomar i Katrineholms kommun - utmaningar.pdflänk till annan webbplats

Kunskapsunderlag- en god hälsa för barn och ungdomar.pdflänk till annan webbplats

Vid Katrineholms resecentrum finner du Katrineholms första låsta parkeringshus för cyklar. Cykelgaraget har plats för 38 cyklar. Det finns även förvaringsskåp med plats för cykelhjälm och regnkläder och elladdplats för elcyklar. 

 


Gör din resa enklare

Cykelgaraget är tillgängligt dygnet runt och du parkerar din cykel enkelt, tryggt och säkert alldeles intill anslutande tåg och bussar. Antalet platser är begränsat, men som registrerad användare är du alltid garanterad en plats. Tillträde sker med i förhand registrerat resekort från Sörmlandstrafiken. 

Så här fungerar det

 • För att få tillträde till cykelgaraget registrerar du dig och ditt resekort på Triplys webbplats (länk hittar du i högerspalten, BankID krävs). Du kan även registrera dig på Pressbyrån vid Katrineholm central (Stationsplan 1). Kom ihåg att ta med giltig id-handling.
 • Direkt efter registrering är ditt resekort klart att använda och du får tillträde till det låsta cykelgaraget. Varje nyregistrerad användare får automatiskt 10 gratis prova på-dagar. När abonnemangsperioden (eller prova på-perioden) närmar sig slutet får du e-post från vår samarbetspartner Triply och då kan du enkelt förlänga ditt abonnemang via webben.
 • Om du inte förlänger abonnemanget upphör tillträdet till cykelgaraget automatiskt när perioden löper ut.
 • För att komma in i cykelgaraget och parkera din cykel håller du upp ditt resekort mot kortläsaren, som är placerad på glasets insida bredvid entrédörren. Entrédörren öppnas automatiskt och belysningen tänds. 

Snabba fakta

 • 38 cykelplatser.
 • 19 ladduttag för elcyklar (gratis).
 • 18 förvaringsskåp som är 30x30x40 cm (gratis).
 • Solceller på hälften av cykelgaragets tak, produktion 6800 kWh/år.
 • Vitt innertak med 48 spotlights för belysning, dimmras på när man går in (rörelsesensorer).
 • Två skjutdörrar för tillgång i båda ändar i huset.
 • Elektrisk cykelpump utanför.  

Kostnad

Att hyra en plats i cykelgaraget kostar 60 kronor för en 30-dagarsperiod. Varje ny användare får prova cykelgaraget gratis i 10 dagar. 

Öppettider

Cykelgaraget är tillgängligt dygnet runt. 

Öppettider Pressbyrån

 • Måndag till fredag: 05:45 - 20:0
 • Lördag: 08:00 - 18:00
 • Söndag: 09:00 - 21:00 

Miljötänk

Hälften av cykelgaragets tak är försedd med solceller vilket innebär att cykelgaraget helt och hållet drivs av förnyelsebar energi. I cykelgaraget finns även tillgång till elladdplats för elcykel. 

Felanmälan

Har du problem med att komma in i cykelgaraget? Kontakta Katrineholms kommuns felanmälan på telefon: 0150-571 69. Vi har även en app för felanmälan. Appen finns för IOS, Android och Windows och hämtas från respektive webbutik. Sök efter Felanmälan Katrineholms kommun i din smarta telefon eller platta 

Cykelgaraget finansieras delvis av Naturvårdsverket, genom deras stöd Klimatklivet.

Att cykla är ett snabbt, smidigt och miljövänligt sätt att ta sig fram i Katrineholm. Vi har tagit fram en cykelkarta för att du lätt ska hitta rätt både i staden och på landsbygden. 

Kartan innehåller bland annat:

 • Karta över centrala Katrineholm och tillhörande stadsdelar.
 • Karta som visar Djulöleden, Näckrosleden och Sverigeleden.
 • Tips på utflykter på cykelavstånd, både i staden/centrum och på landsbygden.
 • Enklare trafikregler vid cykelpassage och cykelöverfart. 

Här kan du ladda ned cykelkartan

Ladda ned cykelkartan i PDF-format.PDF 

Du kan även hämta ett tryckt exemplar av cykelkartan i receptionen på samhällsbyggnadsförvaltningen, Trädgårdsgatan 1 eller på Katrineholms turistinformation, Stationsplan 1 i Katrineholm.

Vilka regler gäller för dig som cyklist? Här kan du läsa mer om vad som gäller. 

Företräde eller inte?

Det är viktigt att förstå att en cykel är ett fordon, och som cyklist har du (nästan) alltid samma skyldigheter som en bilist. 

Som cyklist i Katrineholm har du inte företräde någonstans, däremot har en bilist väjningsplikt vid utfart ur cirkulationsplats samt vid sväng som korsar gång- och cykelbana som går parallellt med gatan. Att du som cyklist har väjningsplikt när du kommer in på en väg från en cykelbana samtidigt som bilföraren har skyldigheter mot dig som cyklist på en cykelbana kan verka motsägelsefullt. Men genom att både du och bilisten har skyldigheter så tvingas ni båda ta hänsyn till varandra. 

Övergångsställen

Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen. 

Cykelöverfarter

På vissa ställen i Katrineholms kommun finns det cykelöverfarter. Cykelöverfarter kan liknas vid övergångsställen för cyklister.Det här gäller på en cykelöverfart:

 • Vid en cykelöverfart är trafikmiljön utformad så att fordon inte kan köra med högre hastighet än 30 kilometer i timmen. En cykelöverfart kräver därför en fysisk hastighetsbegränsning enligt lag i form av farthinder/gupp.
 • Vid en cykelöverfart har bilister väjningsplikt mot cyklister, men det här innebär givetvis att du som cyklist fortfarande måste ta hänsyn till övriga trafikanter. En cyklist har alltså aldrig företräde på en cykelöverfart, dock förstärks bilistens väjningsplikt. Precis som vid övergångsställen gäller ett samspel trafikanter emellan och det är viktigt att cyklisten försäkrar sig om att fordonsföraren har uppmärksammat cyklisten.
 • När du kommer in på en cykelöverfart från en cykelbana ska du ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordonen som närmar sig överfarten. Se dig för noga innan du kör över vägen vid en cykelöverfart.
 • En cykelöverfart är skyltad med trafikmärket "Cykelöverfart" (en "Herr Gårman-skylt, fast med en cykel), och är även målade med vita fyrkanter, samt väjningsmålning i vägbanan. Se bildspelet ovan. 

Se en kortare film från Transportstyrelsen länk till annan webbplats som förtydligar vad som gäller på cykelpassage och cykelöverfart. 

Här hittar du cykelöverfarter i Katrineholm:

 • i cirkulationsplatserna i Nya Talltullen,
 • I cirkulationsplatsen, korsningen Eriksbergsvägen/Linnévägen,
 • i korsningen Vallavägen/Stockholmsvägen.
 • i korsningen Oppundavägen/Dalagatan,
 • över Vassmogatan, vid Stockholmsvägen
 • över Stockholmsvägen, vid Vassmogatan,
 • över Videvägen, vid Stockholmsvägen,
 • över Kungsgatan, vid Fredsgatan.

Gågata

Om du cyklar på en gågata får du inte cykla fortare än personerna som går. Du ska alltid släppa förbi personer som går. 

Svänga åt vänster

Om du ska svänga åt vänster ska du räcka ut din vänstra arm. Då ser de andra trafikanterna att du ska svänga. Om det är mycket trafik är det bättre att stanna vid vägkanten. När det sedan är fritt från trafik kan du leda cykeln, eller cykla över vägen. 

Cykelbana

På en cykelbana ska du cykla på höger sida. Du cyklar om en annan cykel på vänster sida.

Lagen om cykelhjälm. Alla som inte fyllt 15 år ska ha hjälm på sig när de cyklar och när de blir skjutsade och åker bak på cykel. 

Här hittar du en karta över var du kan pumpa din cykel i Katrineholms kommun. Cykelpumparna finns på flera offentliga platser i Katrineholm.

 

Kontakt

Kundtjänst

Samhällsbyggnadsförvaltning

Telefon: 0150-577 00

Öppettider: måndag till torsdag klockan 8 till 17. Fredag klockan 8 till 16. Lunchstängt klockan 12 till 13. 
Tillgänglighet: tillgänglighet för besökare