/

Publicerad:

Lär dig mer om årets tapetgrupp i Broderiträdgården

Broderiträdgården är den del av Stadsparken där den berömda tapetgruppen finns. Tapetgruppen har blivit känd och uppskattad, inte bara av kommunens invånare, utan även av turister och fackfolk från övriga landet. Årets motiv är utförd efter ett gammalt mönster från Tyskland i början av förra seklet.

Historien bakom tapetgruppen

Den blomsterutsmyckning som du under sommaren kan ta del av i parkområdet i anslutning till stadshuset Gröna kulle är ett resultat av de extra insatser som gjordes med anledning av en jubileumsutställning 1977, då Katrineholms industri- och hantverksförening fyllde 75 år och Katrineholms stad 60 år. Under försommaren anlades då en halvcirkelformad blomstergrupp, upphöjd i bakkant och placerad söder om stadshuset.

Växter planterades i ett ritat mönster och där jubileumsutställningens namn framträdde i förkortad version: K77. Efter sex år (1983) bestämdes det att tapetgruppen – som denna typ av mönsterplantering brukar kallas – skulle flyttas och permanentas i annan utformning på en större gräsyta strax intill (där den finns idag).

Broderiträdgården är den del av Stadsparken där du idag hittar den berömda tapetgruppen. Den har blivit känd och uppskattad, inte bara av kommunens invånare, utan även av turister och fackfolk från övriga landet. Tapetgruppen har sedan dess tillkomst 1977 aldrig haft samma mönster mer än en gång.

Tapetgruppen planteras årligen med cirka 5 000 växter efter mönster från den tid då barockens trädgårdskonst flödade vid stora europeiska slott och herresäten.
Årets plantering är utförd efter gammalt mönster från Tyskland i början av förra seklet. Växtvalet är komponerat och planterat av Katrineholms kommun sommaren 2022.

Snabba fakta om 2022 års motiv

  • Planteringen består av cirka 5000 växter.
  • Årets plantering är utförd efter gammalt mönster från Tyskland i början av förra seklet.
  • Växtvalet är komponerat och planterat av Katrineholms kommun. Växterna beställs och drivs upp av personal på kommunens växthus, sen är det parkenheten som tar hand om den och planterar den.
  •  
  • Planteringen är cirkelformad med en total yta om cirka 32 kvadratmeter och med en diameter om 6,4 meter.
  • Tapetgruppen har sedan dess tillkomst 1977 aldrig haft samma mönster mer än en gång.
  • Växtnamnen i årets tapetgrupp är agave, echeveria, papegojblad, grå helgonört, röd taklök, spindelvävstaklök, kleinia, kottepalm och pelargon.
  • Det tog 3 dagar att färdigställa årets motiv.

Kontakt

Projektledare och stadsträdgårdsmästare

Hans Gahn

Telefon: 0150-572 17

Besök: Trädgårdsgatan 1, Katrineholm