/

Publicerad:

Ungdomsfestival på parkering i Katrineholm

Endagsfestivalen deV(e)lop 17 juni, föddes ur idén att en parkering byggs om till festivalplats med invaderande grönska, schysst mat och dunderfin musik. Ett bygge av naturmaterial tillsammans med färg, tyg och lite andra element som vi stött på eller letat fram. Artister, sticklingar, mat, fest och en hel del annat.

Jakob Jansson och Johan Söderberg granskar kartan över den tänkta festivalplatsen.

Jakob Jansson och Johan Söderberg granskar kartan över den tänkta festivalplatsen.

Den största stadsnära parkeringen invid centralstationen spärras av och återbrukat eller cykliskt förlängt material tillförs. Därutöver lånas byggställningar, funktionella möbler eller andra naturmaterial in för att få ihop alltsammans. Det som produceras eller förbrukas är lokalt eller kan återanvändas vid andra tillfällen.

- Idén kring gratisfestivalen har sitt ursprung ur arbetet kring översiktsplanen, Framtidsplan 2050, där ungdomarna själva målade upp scenariot kring festivalen. När unga drömt om framtiden blev parkeringar ombyggda till parker och upplevelsemiljöer, nu gör vi verklighet av det. Vi vill stärka nöjeslivet för unga i Katrineholm, vilket vi ser bidrar till en mer levande stad, hållbar medvetenhet och utvecklar Katrineholm, säger Johan Söderberg (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

- Strategin för platsutveckling realiseras genom festivalen. Ett av de utpekade målen är att utveckla nöjeslivet för unga, vilket nu genomförs med politik, näringsliv och föreningar. Det blir en levande parkering fylld av grönska, musik och massvis med lokal mat säger Jakob Jansson, VD för destinationsbolaget +Katrineholm.

Mer information finns via: https://develop.confetti.events/ Länk till annan webbplats.

Musik - Tillsammans med Luger har ett scenprogram tagits fram där Erik Lundin Länk till annan webbplats., Miynt Länk till annan webbplats. och Demekech Länk till annan webbplats. uppträder. Det blir även melankoliska indietoner av schweiz/svenske Desmond Lockwall tillika årets Märta Berqvist Stipendiat. Därutöver kommer lokala dj:s att spela: Stella och Thim Thor.

Matmarknad med produkter från Sjöholms Gård, Oasen på Åsen, Warbro Kvarn, Ändebols Gård, Julita Gård och Matsboda Andelsodling. Bruksholmen är på plats med grillade eko-hamburgare, korvvagnen serverar grillade sörmlandskorvar och Pinchos står för bar med olika drycker inklusive drinkar med gröna inslag.

Volleyboll - En av installationerna är att sand, som senare ska användas i parker, får ett extra stop. Vid sanden byggs ett volleybollnät och initiativtagare bakom Byle Open, tillika eldsjälar inom volleyboll i Vingåker, jobbar med att få ihop lag till en turnering. Planen kommer ävenvara öppen för alla att spela på under festivalen.

Odla & grönt – Impecta Fröhandel kommer att inspirera till att börja odla. På plats får man prova på att skapa odlingskrukor av tidningspapper och starta sin egen odling av mikrogrönt, som man får ta med dig hem. Runtom området kommer grönska som ska bytas ut i stadsrummet att avsluta sin livscykel och Systrarnas Handelsträdgård bidrar med både grönt material för en grönskade take over av stadsrummet.

Skapa & Kreativitet - Festivalplatsen blir även ett forum för skapande och kreativitet. Redan innan arbetar feriearbetare tillsammans med Lyckliga Gatorna och Perrongen med att måla och kreera olika dekorinslag. Det blir festivalutmaningar med schyssta vinster och det finns en konstvägg att skapa på. Därtill fixar Traneskog en color bar där man kommer kunna fixa håret med återvunnen/upcycled färg.

Samarbete
Festivalen finansieras av Katrineholms kommun i samarbete med Region Sörmland och med stöd från Livsmedelsstrategin i Södermanlands län. Partners till festivalen är även näringsliv och föreningsliv som; Impecta, Swedboard, Klarvik Ställningar och Traneskog.

Kontakt