/

Publicerad:

Stora bassängen är öppen igen!

Det var ett falskt alarm i simhallen. Alla värden bra och stora bassängen är öppnad.

Under gårdagen fick vi ett förhandsbesked på avvikelser i badvattnet i stora bassängen i simhallen och stängde den omedelbart i avvaktan på ett slutgiltigt besked.

Nu har beskedet kommit, alla värden var helt normala och bassängen är öppen igen.

- Vi testar samtliga bassänger två gånger varje dag. Då tester vi PH-värdet och klorhalten*. Sedan skickar vi rutinmässigt in tester för en djupare analys hos ett företag för att säkerställa kvaliteten på vattnet, det var på ett sådant test vi fick en förhandsrapport om avvikelser igår, förklarar Oskar Holmberg-Brorsson, enhetschef på Service- och teknikförvaltningen.

Förhandsbeskedet var falskt alarm. Värdena på provsvaren, där de ser över bakterier och virus, såg bra ut – allt låg under gränsvärdena.

Även fastighetsägaren KFAB gör dagliga tester på vattnet. Allt för att säkra en trygg miljö för alla badgäster. Det är också därför bassänger stängs av vid minsta tecken på avvikelser.

- Vi har sällan avvikelser. En del i det är våra ansträngningar att få våra besökare att förstå vikten av att duscha och tvätta sig ordentligt innan de går in i simhallen. Klor fastnar på kroppen om det har smuts och svett att fästa i. Det märks tydligt om du har tvättat dig för dåligt innan badet för då luktar du klor trots att du duschat efteråt, det torkar även ut huden och kan klia, berättar Oskar.

Att klor fastnar  innebär också att mer klor behöver tillsättas i bassängerna då de som inte duschat ”bär” med sig kloret hem. Sedan förstår de allra flesta att den som tvättat sig innan badet bär på färre bakterier och virus vilket såklart ger bättre vattenkvalitet. Bättre hygien ger alltså flera positiva effekter, både för individen, personalen och miljön.

* fritt klor, bundet klor och totalt klor