/
/

MIKA-projektet

För att ta till vara på kunskaper och erfarenheter från andra kulturer i odling och matlagning och utveckla maten i Katrineholm driver vi ett integrationsprojekt.

EU- flagga, europeiksa unionen, socialfonden, för EU-projekt

Mat och integration i Katrineholm

MIKA är ett samverkansprojekt mellan lokalt näringsliv och Katrineholms kommun med stöd av Europeiska Socialfonden. Projektet sträcker sig över tre år, med start första juni 2018 och slut 30 november 2020.

Syfte

Vi vill skapa möjligheter för individer att utvecklas, få värdefull arbetslivserfarenhet från svenska näringar med koppling till mat samt möjlighet till självförsörjning. Vi vill även skapa förutsättningar för lokala näringar att utvecklas och få tillgång till kvalificerad arbetskraft som kan bidra till företagets verksamhet. En annan del i projektet är att fler maträtter med inspiration från nya matkulturer utvecklas och serveras i den offentliga verksamheten. Måltiderna ska även testas och utvärderas av restauranggästerna.

Här kan du läsa korta notiser om några av de roliga sakerna som sker i MIKA-projektet.

2019-08-20

Nu skördar MIKA projektet egenodlade grönsaker.
Det som odlats i år är squash, pumpa, brytbönor och örter.
Omar och Jamal skördar och skickar vidare grönsakerna till våra kök i kommunen.

2019-05-21

Två av våra deltagare, Latifa och Alaa, har tagit beslut om att starta en egen verksamhet! Fokus för deras satsning blir mat och kultur och de hoppas att det här i framtiden ska kunna bli ett eget företag. Premiär blir på Pride, 25 maj i Katrineholm, då finns Alaa och Latifa på plats för att servera sambosa, chibli och falafel. Spännande!

2019-03-26

Idag har vi haft avslutningslunch tillsammans med deltagarna på Stavstugans förskola. Latifa och Alaa lagade maten tillsammans med Anna i köket på förskolan. Latifa och Alaa bjöd även barnen på maten som barnen var mycket nyfikna på. Det bjöds bland annat på chapli, fatoush, tabbouleh, sambosa och en köttgryta.

2019-02-14

På alla hjärtans dag spred vi kärlek och god mat över kommungränsen. Latifa, Elsa och Alaa bjöd Slottsskolans elever i Vingåker på alla hjärtans dag meny, bland annat fick eleverna prova anjeera - det är som en pannkaka, fast med varm och stark sås.

2018-12-18

Våra deltagare och praktikplatser har fått en enkät där de svarar på vad de tycker om projektet och vad vi kan förbättra.

2018-09-19

Idag har vi besökt Warbro Kvarn och Skalltorps Gård, två av våra praktikplatser. På Warbro Kvarn får våra praktikanter lära sig att mala och förädla mjöl samtidigt som de övar sig i det svenska språket. Hos Skalltorp innebär en arbetsdag allt från arbete på fälten, till att ta hand om djur och ladugårdsbyggnader. Samarbete är en viktig nyckel för att lyckas och vi ser hur våra deltagare växer som individer när de lär sig ett helt nytt yrke och ett nytt språk på samma gång.

Lise-Lott
Karlkvist 

Årets Praktikhandledare 2019

De var många kandidater som är värda utmärkelsen som årets praktikhandledare 2019.

Den som blev utnämnd till 2019 års praktikhandledare blev Lise-Lott Karlkvist med motiveringen:

”För att hon på ett mycket inkluderande, professionellt och varmt sätt tar emot MIKA praktikanter i verksamheten. Utvecklar och rustar praktikanterna med värdefulla erfarenheter och kunskaper inom yrket. Genom sin kreativitet och sitt stöd övervinner hon även språkliga utmaningar.”

Ett stort Grattis Lise- Lott!

Praktikhandledarna som tar emot MIKA deltagarna är suveräna och otroligt duktiga på att utveckla, stödja och få våra praktikanter att verkligen blomstra under sin praktik.
Hatten av för det!

Chapli

Maträtter med inspiration från nya matkulturer utvecklas genom MIKA-projektet. Nu har vi börjat servera några av dessa rätter i den offentliga verksamheten.

Chapli

1 st zucchini
5 st råa potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
1 dl maizena/vetemjöl
1-2 klyftor vitlök
1 dl finhackad persilja
salt & peppar

Riv alla grönsaker och blanda samman med vetemjöl, persilja och kryddor till en smet. Forma till tunna plättar och stek eller grilla.

Visste du att?
Chapli betyder sandal på Dari och många menar att plätten ska vara så tunn som sulan på en sandal.

Kontakt

Reception service- och teknikförvaltningen

Telefon: 0150-570 00

Projektledare MIKA

Kerstin Thuresson

Telefon: 0150-571 27